Афиш 134 години от Освобождението на Силистра

134 години от Освобождението на Силистра

Площад Свобода · 10.02.2012
С панихида и венци на признателност утре в Силистра ще бъде отбелязана 134-та годишнина от освобождението на града от турско робство.

Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи панихида за загиналите за Освобождението войни от Силистренския край. Възпоменателната служба започва в 09.30 часа. В 11.00 часа от централния градски площад «Свобода» ще тръгне шествие, водено от Градския духов оркестър, духовната и светската власт на Силистра за поклонение пред паметните знаци, напомнящи и днес за историческото събитие. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Гено Чолаков - водач на българите за църковна независимост и национално освобождение през Възраждането в Силистра. Слово ще произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Оттам шествието ще се отправи към паметната плоча на ул. „Омуртаг”, напомняща за влизането на руските войски на 10 февруари 1878 г. в Силистра, начело с ген. Андриянов. Там слово ще има заместник-кметът по хуманитарни дейности Денка Михайлова.

Проявите в празничния ден ще завършат с традиционна среща на кмета д-р Юлиян Найденов с бивши градоначалници на Силистра и председатели на общински съвети.

С отбелязването на Освобождението на Силистра започва поредица от прояви, които ще продължат до 3 март, под надслов «Пред олтара на безсмъртието». Организатор на програмата е общинската дирекция «Хуманитарни дейности».
« Върни се назад
Booking.com