НАЧАЛО · ИНФО ЗА СИЛИСТРА · БИЗНЕС КАТАЛОГ · АФИШ · ОБЯВИ · УЕБ ДИРЕКТОРИЯ · ГАЛЕРИЯ
Silistra Online, Силистра, снимки от силистра, бизнес каталог - силистра, обяви от силистра
Петък, 20 Април 2018
Добави обява Добави обява
Добави линк в уеб директорията Добави линк в уеб директорията
Добави фирма в бизнес каталога Добави фирма в бизнес каталога
Карта на град Силистра Карта на град Силистра
 СПРАВОЧНИК » Театри

Театри

Театри в Силистра

Драматичен и куклен театър “Сава Доброплодни”

Началото на силистренското театрално летоброене датира от 1872 г. с представлението “Многострадална Геновева”, плод на творческата работа на създаденото малко преди това в Силистра Театрално дружество.

Паметна за силистренския театър е и 1942 г., когато той е обявен за държавен и професионален театър. През 2002 г. с провеждането на внушителния Шести театрален салон театърът тържествено отпразнува 60 години от обявяването му за държавен и професионален културен институт. За тези 61 години в афиша му са записани близо 550 постановки /заглавия/.

През 1997 г. театърът спечелва конкурс съобразно изискванията на Министерството на културата и приема статут на репертоарен театър със смесено финансиране – държавно и общинско ДКТ “С.Доброплодни” единствен в България извърши eксперимент обединявайки Драматичния и Кукления театър чрез общо административно ръководство. По този начин бе създаден единен театър с два отдела – драматичен и куклен и с идеи за по-нататъшна съвместна работа между тях. Така в него към настоящия момент работят около 70 човека - актьори и административен и помощен персонал. Предмет на дейност на театъра е създаването на високо художествен театрален продукт и стойностни културни програми за деца и възрастни.

Целите на театъра е да се утвърди като значима културна институция на целия регион от Русе до Варна и поради факта, че той представя своята продукция в около 50 селища от цяла Североизточна България.
начална страница - инфо за силистра - бизнес каталог - афиш - обяви - уеб директория - анкети - форум - фотогалерия - карта на сайта